יום ולילה בקופנהגן- הזמנים ההלכתיים בקהילה הצפונית

Speaker
מר פינחס מלכיאור
Date
10/01/2023 - 19:00 - 17:45Add to Calendar 2023-01-10 17:45:00 2023-01-10 19:00:00 יום ולילה בקופנהגן- הזמנים ההלכתיים בקהילה הצפונית השנה מציינים בדנמרק 400 שנה להשתקעותם של יהודים ראשונים בממלכה. הם הגיעו בעקבות הזמנת המלך כריסטיאן ה-IV ליהודים פורטוגזיים לסייע לו בהקמת עיר חדשה, שתתחרה בעיר המבורג על ההגמוניה המסחרית בצפון אירופה. המיזם לא הצליח, אך בזכותו נפתחה הממלכה בפני יהודים, וב-1684 נוסדה הקהילה היהודית בקופנהגן, ובעקבותיה נוסדו קהילות גם במספר ערים נוספות. מספר היהודים היה תמיד קטן, אלפים בודדים בבירה ומאות אחדות בערי השדה. ב-1833 נחנך בית-הכנסת המפואר של קופנהגן, המשמש את הקהילה עד היום הזה. תחילה הופיע המידע על מועדי התפילה וכניסת ויציאת השבת על לוח המודעות שבבית הכנסת, אבל בשנת 1861 (תרכ"ב) הופיע לראשונה לוח שנה מודפס של הקהילה, ובו המועדים הנ"ל (אם-כי בתחילה בלי ימי החול) ומידע נוסף על הקהילה ועל מוסדותיה, ומאז ועד היום מופק לוח כזה מדי שנה בשנה, למעט שנת 1944 (תש"ה), כאשר רוב בני הקהילה היו פליטים בשבדיה ומיעוטם היו אסירים במחנה הריכוז בגטו טרזיינשטט. בהרצאה נעקוב אחרי זמני התפילה וכניסת ויציאת השבת שנקבעו בלוח הראשון ובאלו שבאו אחריו לאור קני המידה ההלכתיים שנקבעו ע"י הפוסקים, ובמיוחד ייבדקו השיקולים הנובעים ממיקומה הגיאוגרפי של קופנהגן. ההרצאה מבוססת על תזה שנכתבה במסגרת לימודי התואר השני בתכנית "מדע והלכה" באוניברסיטת בר-אילן. למצגת ההרצאה להרצאה המצולמת חדר הסמינרים של המחלקה למתמטיקה, בנין 216, אוניברסיטת בר-אילן בר-אילן אוניברסיטת בר-אילן - Department of Mathematics mathoffice@math.biu.ac.il Asia/Jerusalem public
Place
חדר הסמינרים של המחלקה למתמטיקה, בנין 216, אוניברסיטת בר-אילן בר-אילן
Abstract

השנה מציינים בדנמרק 400 שנה להשתקעותם של יהודים ראשונים בממלכה. הם הגיעו בעקבות הזמנת המלך כריסטיאן ה-IV ליהודים פורטוגזיים לסייע לו בהקמת עיר חדשה, שתתחרה בעיר המבורג על ההגמוניה המסחרית בצפון אירופה. המיזם לא הצליח, אך בזכותו נפתחה הממלכה בפני יהודים, וב-1684 נוסדה הקהילה היהודית בקופנהגן, ובעקבותיה נוסדו קהילות גם במספר ערים נוספות. מספר היהודים היה תמיד קטן, אלפים בודדים בבירה ומאות אחדות בערי השדה.

ב-1833 נחנך בית-הכנסת המפואר של קופנהגן, המשמש את הקהילה עד היום הזה. תחילה הופיע המידע על מועדי התפילה וכניסת ויציאת השבת על לוח המודעות שבבית הכנסת, אבל בשנת 1861 (תרכ"ב) הופיע לראשונה לוח שנה מודפס של הקהילה, ובו המועדים הנ"ל (אם-כי בתחילה בלי ימי החול) ומידע נוסף על הקהילה ועל מוסדותיה, ומאז ועד היום מופק לוח כזה מדי שנה בשנה, למעט שנת 1944 (תש"ה), כאשר רוב בני הקהילה היו פליטים בשבדיה ומיעוטם היו אסירים במחנה הריכוז בגטו טרזיינשטט.

בהרצאה נעקוב אחרי זמני התפילה וכניסת ויציאת השבת שנקבעו בלוח הראשון ובאלו שבאו אחריו לאור קני המידה ההלכתיים שנקבעו ע"י הפוסקים, ובמיוחד ייבדקו השיקולים הנובעים ממיקומה הגיאוגרפי של קופנהגן. ההרצאה מבוססת על תזה שנכתבה במסגרת לימודי התואר השני בתכנית "מדע והלכה" באוניברסיטת בר-אילן.

למצגת ההרצאה

להרצאה המצולמת

Last Updated Date : 12/06/2023